Meditasyon Nedir?
Ruhsal Sağlık Nedir?
Pasif ve aktif Gevşeme Meditasyonu
Çok sayıda gevşeme şekli vardır. Bunları ben iki kategoriye böldüm, pasif gevşeme ve aktif gevşeme.
Pasif gevşeme, vücudu yatırma, her bir kası ve siniri gevşetme ve bu dinlenme pozisyonunu belli bir süre, tam bir gevşeklik hissedene kadar koruma olarak açıklanabilir.
Aktif gevşeme, tai-chi, yoga, yürüyüş, bahçe ile uğraşma, bisiklete binme, dans, kano, golf vs. gibi çok çeşitli şekilde olabilir. Bütün bunlar ve çok daha fazlası, eğer onlara birer aktif gevşeme şekli olarak yaklaşılırsa, aktif gevşemeye dönebilirler. Bu yüzden, bir spora aktif gevşeme amacıyla başlamadan önce, aşağıdaki gibi hazırlanılması tercih edilmelidir:
- Solunum:
Zihninizi açacak bir ikili solunum alıştırmasından sonra, vücudunuzda enerji dolaşımını kolaylaştırmak için karından solunum alıştırması yapın.
- Yoğunlaşma :
Yapmaya hazırlandığınız aktivite üzerine yoğunlaşın. Zihninizde kendinizi, gerçek hareketlerini üreterek bu aktiviteyi yaparken görün. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğiniz zaman, onu tekrar konu olan aktiviteye döndürün. Bu alıştırma çok pratik ister ama, sonuçları harcanan çabaya değer.
Aktivite:
Şimdi, aktivitenizi “bilinçli” bir şekilde yapmaya hazırsınız. Örneğin aktiviteniz yürüyüş ise, bunun üzerine yoğunlaşın. Yolunuz üzerinde karşılaşacağınız her şeyi, her çiçeği, her taşı, vs., sanki onu hayatınızda ilk defa görü-yormuşsunuz gibi hayranlıkla seyredin. Bütün aktivite boyunca, solunum alıştırmanıza devam etmeyi unutmayın.
- Meditasyon:
Aktivite sonrası, hareketsiz, oturur durumda, az önce yaşadığınız aktivite üzerinde derinlemesine düşünmek için kendinize birkaç dakika ayırın.
Acele etmeden, iç görünüzün önünden bu görüntülerin akışını yargılamadan, analiz de yapmadan, tıpkı televizyonda bir film seyrediyor gibi ilgiyle izleyin.
- Solunum:
Aktif gevşemeyi, on kadar ikili solunumla bitirin. Şimdi, tümüyle yenilenmiş durumdasınız.
Bu aktif gevşeme tekniğinin çok sayıdaki avantajının yanı sıra, günden güne solunum üzerindeki hakimiyetinizin artması ve geliştireceğiniz yoğunlaşma sayesinde, üretkenliğinizin arttığını göreceksiniz. Meditasyonun amacı, ruhsal dayanıklılığımızı tanımamızı sağlayarak, bizi kendi iç gücünüzle temasa geçirip, günlük bedensel çalışmalarımızı, insanlarla ilişkilerimizi ve genel olarak hayatımızı zenginleştirmektir. Zihnin çalışmasını değiştirmek için şuurlu bir gayrettir.
Meditasyon düşüncesiz farkındalık konumudur. O konumdayken dikkatinizi geçmişe ya da geleceğe, yani gerçekten uzağa götürecek hiçbir düşünce yoktur.
Kişi düşünmediğinden, sadece şu anı deneyimler. Tek gerçek şu andır, çünkü orada ne bitmiş olan geçmiş vardır, ne de gelecek. Meditasyon uyku veya trans konumu da değildir, çünkü meditasyonda kişi kendi yaşadığı deneyimlerin tamamen farkındadır. Ve o saf farkındalık konumunda kişi, içindeki sonsuz huzur, neşe ve sevgi kaynağı olan ruhunu hissetmeye başlar.
Derin meditasyon sırasında zihin, beden ve ruh arasında büyük bir uyum oluşur. Bedeni ve zihni sakinleştirmek, sorularınızın yanıtlarıyla bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Meditasyon ile zihin ve dikkatin bir noktada yoğunlaşmasından oluşan rahatlatıcı sükûnet ve dinginlik, giderek daha çok istenen bir duygu haline gelir. Meditasyon kişiye müthiş bir iç rahatlaması verir, zamanla yüksek benliğinizi ve bilincinizi daha yakından tanır ve kabullenirsiniz. Günlük yaşamın verdiği aşırı gerilim, stres, acı ve derin çatışma hislerinden arınır, ruhsal bakımdan güçlenirsiniz.
Meditasyon bir grup içerisinde veya kendi başınıza yapılabilir. Her iki şekilde de uygulama süreleri ve şekli aynıdır. Detaylar değişebilir, ancak ana kurallar ortaktır. Meditasyondan en az bir veya iki saat önce, yemek yemeyi bitirmelidir. Dolu mide ile yapılması tavsiye edilmez.
Günün erken saatlerinde, her gün tercihen aynı zamanda, sessiz bir ortamda yapılması uygundur. Erken saatlerde yapılmasının tavsiye nedeni, günlük yaşam karmaşasının henüz başlamamış olması, ve o saatlerde bir meditasyon ortamı yaratmanın daha kolay olacağı içindir. Sabah erken meditasyon yapmak, meditasyonun enerji ve huzurunun bir kısmını günlük aktivitelerimize taşıma fırsatı da verir. Rahatsız edilmeyeceğiniz sakin bir odada yalnız olmak, meditasyon yaptığınız sürece telefonu fişten çekmek, çalışmanızı kolaylaştırır. Ses, hareket, ışık, insanlar gibi dikkatinizi dağıtabilecek şeylerden yeteri kadar uzak bir yerde olursanız, yaptığınız işe daha kolay konsantre olursunuz. Bazı meditasyon çeşitleri aşağıdaki gibidir.
MEDİTASYONDA SESLERİN ETKİSİ NASILDIR?
Seslerin, yaşamımıza çok büyük bir etkisi vardır. Hepimiz, tiz notaların bir camı parçalayabileceğim, veya bazı notaların sinirsel bitkinliğin eşiğine getirecek kadar uyarıcı olduğunu biliyoruz. Ses, bizi çevreleyen her şey gibi bir enerji, bir titreşimdir. Ortamın enerji molekülleri arasına sızar, oraya uyar yada düzensizlik yaratır. İşte bu yüzden, çoğu zaman uyumlu sesleri; her ne kadar içimizde akıyor gibi görünseler de, gerçekten duyamayız. Buna karşın, beton kırma makinesinin sesi gibi düzensiz bir ses, tüm sistemimizi uyarır. Alt üst edici etkisi ses kesilse dahi, sistemimiz tekrar normale dönene kadar hissedilir.
Enerji şekli olan ses, yaşamın bir ifadesidir. Bütün diğer enerji şekilleri gibi, tarafsızdır, yani sabit dönüşümlüdür. Ses enerjisi doğanın şarkısından gürültü kirliliğine kadar çok geniş bir yelpaze içinde bizi sürekli olarak kuşatır. Ses enerjisi tüm varlığımızın titreşimini uyarır, bize okşayıcı gelebilir, sakinleştirebilir, sinirlendirebilir, korkutabilir, dikkatimizi kes-kinleştirebilir veya bizi kırabilir. Sesli titreşimler aynı şekilde, bizi çevreleyen bütün diğer enerji şekillerini de etkiler. Bazı araştırmalar, bitkilerin uygun sesli ortamlarda çok daha hızlı büyüdüklerini göstermiştir.
Aynı sonuç, hayvanlarda da gözleniyor, örneğin, tavuklara fon müziği dinletildiğinde daha fazla yumurta alınabiliyor. İnsanlarda ise, bilimsel olarak fetüsün çevredeki titreşimleri algıladığı, ve anne karnındaki 6. ayından itibaren sesleri duyabildiğini doğrulanmıştır. Edith Lecourfa göre, fetüs doğum öncesi tüm duyduklarını ezberler ve böylece “doğum öncesi ses zarını oluşturur. Tomatis, bebeğin doğduğu andan itibaren, annesinin sesini tanıdığını kanıtlamıştır.
Ses Meditasyonu
- “OM”, Kutsal Hece
Bu alıştırma çok kolaydır ve herkes, her zaman yapılabilir. Amacı, sizde benzersiz bir iç huzuru oluşturmaktır. Sırtınız dik ve böbrekler hizasında hafifçe eğilerek oturun. Baş dengeli, enerjinin özgürce dolaşması için aynı şekilde dik olmalıdır. Çok derin bir şekilde nefes vererek ciğerlerinizdeki tüm havayı boşaltın. Sonra, derin bir nefes alın.
Ardından kutsal ses olan: AAAOOOMMM (AUM) diyerek nefes verin. Alıştırmayı 12 kez, sabah akşam tekrar edin. Bu alıştırmanın, güçlü olumlu etkilerini çok kısa zamanda fark edeceksiniz. “AU”, “O” şeklinde ağız kocaman açılarak söylenince, hara seviyesinde (mide altı) titreşen önemli bir çınlama oluşturur. 000, daha açık, göğüse, ardından boğaza çıkan ve titreşen bir çınlama yayar. Sonra MMMmmm, ensede ve üçüncü göz seviyesinde (kaşlar arası) titreşir. Nefes vermenin sonunda, ses devam, eder: AMOOOMMM…
Ses Meditasyonu Nasıl Yapılır?
Çanağın ilk vuruşu ile minnettarlık veya takdir hislerini hatırlayın. Minnettarlık veya takdirin gerçek duygusu olduğu sürece, bu hissin kaynağının ne olduğu önemli değildir. Minnettarlık veya takdirin bu ahenkli duygusu, çoklu evrenin yüksek seviyelerine girmenizi garantileyen önemli bir çıpadır. Bu ahenkli duygulardan birine başarılı şekilde girmedikçe, ses meditasyonuna başlamayın. Minnettarlık veya takdir hissine girdikten sonra, geniş açık bir alan ile çevrelendiğinizi hayal edin ve hissedin.
Sadece onun hakkında düşünmek veya gözünde canlandırmak yerine bu hayal edilmiş alanın duygusunu hissetmek önemlidir, çünkü sadece düşünmek veya gözünde canlandırmak alanın hissedilen duygusunu üretmez. Bu meditasyonun potansiyellerini tam olarak aktive edecek olan, sizin kinestetik alanı hissetme duyumsamanızdır.
Minnettarlık veya takdir ve geniş açık bir alanın kinestetik hissedilen duyumsaması gibi ahenkli duyguya katıldıktan sonra, alanı hissetme duyumsamanızın tüm evreninizi ve engin ve sonsuz Çoklu evrenlerdeki tüm diğer sayılamaz evrenleri kapsaması için genişlemesine izin verin. Size hangi şekilde doğal hissettiriyorsa, bu genişlemeyi o şekilde imgeleyin. Zihniniz çoklu evrende otururken minnettarlık ve takdirin ahenkli duygusunda tamamen dinlenmenize izin verin ve yüksek ahenk (minnettarlık veya takdir) halinde çoklu evrene bilinçli olarak girdiğiniz zaman size son derece yükselmiş ve aydınlanmış varlıklardan uzatılan bir çok kutsamaları ve enerjileri almanıza izin verin.